+
Ulasan

Fakta Rusa Putih-Tailed

Fakta Rusa Putih-Tailed

Rusa ekor putih (Odocoileus virginianus) mendapat namanya untuk bulu putih di bahagian bawah ekornya, yang berkedip ketika ia merasakan ancaman. Spesies ini termasuk beberapa subspesies, seperti rusa Key Florida kecil dan rusa ekor putih utara yang besar.

Fakta Cepat: Rusa Putih-Tailed

  • Nama saintifik: Odocoileus virginianus
  • Nama Biasa: Rusa ekor putih, whitetail, rusa Virginia
  • Kumpulan Haiwan Asas: Mamalia
  • Saiz: 6-8 kaki
  • Berat: 88-300 pound
  • Jangka hayat: 6-14 tahun
  • Diet: Herbivore
  • Habitat: Utara, Tengah, dan utara Amerika Selatan
  • Penduduk:> 10 juta
  • Status Pemuliharaan: Kurang Keprihatinan

Penerangan

Rusa ekor putih mempunyai mantel berkulit merah pada musim bunga dan musim panas dan kot kelabu-coklat pada musim luruh dan musim sejuk. Spesies ini mudah dikenali oleh bahagian bawah ekornya. Rusa mempunyai murid-murid yang melintang dengan penglihatan biru dan kuning dichromatic. Mereka tidak dapat membezakan antara warna oren dan merah.

Ukuran rusa bergantung kepada seks dan habitat. Rata-rata, spesimen matang berkisar antara 6 hingga 8 kaki panjang, dengan ketinggian bahu sekitar 2 hingga 4 kaki. Rusa di iklim yang lebih sejuk adalah lebih besar daripada yang didapati lebih dekat dengan khatulistiwa. Lelaki matang, yang dipanggil dolar, beratnya 150 hingga 300 paun, secara purata. Perempuan matang, dipanggil hinds atau tidak, berkisar antara 88 hingga 200 paun.

Bucks regrow tandan setiap tahun pada musim bunga dan menumpahkan mereka selepas musim pembiakan di musim sejuk. Saiz dan cawangan antler ditentukan oleh umur, pemakanan, dan genetik.

Habitat dan Pengedaran

Rusa ekor putih berkisar dari Yukon di Kanada melalui Amerika Syarikat (kecuali Hawaii dan Alaska) dan Amerika Tengah selatan ke Brazil dan Bolivia. Di Amerika Syarikat, rusa hitam ekor atau rusa keldai menggeser rusa ekor putih di barat Rocky Mountains. Perubahan iklim telah membenarkan rusa ekor putih untuk mengembangkan kehadirannya di Kanada dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Rusa ekor putih telah diperkenalkan ke Eropah dan Caribbean dan ditanam di New Zealand. Rusa telah menyesuaikan diri dengan pelbagai habitat, termasuk persekitaran bandar.

Diet

Walaupun kadang-kadang dilihat pada siang hari, rusa terutama menjelajah sebelum subuh dan selepas senja. Rusa ekor putih makan tumbuhan, termasuk rumput, kekacang, daun, pucuk, kaktus, jagung, buah, dan acorns. Mereka boleh makan cendawan dan racun ivy tanpa kesan buruk. Rusa adalah ruminan, dengan perut empat ruang. Haiwan memerlukan masa untuk membangun mikrob usus untuk mencerna makanan baru kerana perubahan dietnya, jadi makan rusa makanan yang tidak dijumpai di alam liar boleh membahayakannya. Walaupun rusa ekor putih terutamanya herbivora, mereka juga pemangsa oportunis yang akan mengambil tikus dan burung.

Rusa ekor putih "menandakan" ekornya. Jérémie LeBlond-Fontaine, Getty Images

Kelakuan

Apabila diancam, rusa-rusa ekor putih, mendiagnosis, dan menaikkan ekornya atau "bendera" untuk menunjukkan bahagian bawah putih. Isyarat pengesanan pemangsa dan peringatan rusa lain. Selain bahasa bunyi dan badan, rusa berkomunikasi dengan menandakan wilayah mereka dengan air kencing dan aroma yang dihasilkan oleh kelenjar yang terdapat pada kepala dan kaki mereka.

Julat rusa yang tipikalnya kurang dari satu batu persegi. Perempuan membentuk kumpulan keluarga dengan ibu dan anak-anaknya. Kumpulan lelaki dengan lelaki lain, tetapi bersendirian semasa musim mengawan.

Pengeluaran semula dan keturunan

Musim pembiakan rusa ekor putih, dipanggil rut, berlaku pada musim gugur pada bulan Oktober atau November. Lelaki bersarung dengan tanduk mereka untuk bersaing untuk wanita. Perempuan melahirkan 1-3 batang bulu di musim bunga. Ibu menyembunyikan tumbuhannya di tumbuhan, kembali ke jururawat mereka empat atau lima kali sehari. Muda disapih sekitar 8 hingga 10 minggu. Bucks meninggalkan ibu mereka dan matang pada usia kira-kira 1.5 tahun. Boleh jadi matang secara seksual pada usia 6 bulan, tetapi biasanya tidak meninggalkan ibu atau baka mereka sehingga tahun kedua mereka. Jangka hayat rusa ekor putih berkisar antara 6 hingga 14 tahun.

Dahi ekor putih dan biri-biri beliau. Daniel J. Cox, Getty Images

Status Pemuliharaan

IUCN mengklasifikasikan status pemuliharaan rusa ekor putih sebagai "kurangnya kebimbangan." Keseluruhan populasi adalah stabil, walaupun ada subspesies yang terancam. Rusa Kunci Florida dan rusa ekor putih Kolombia disenaraikan sebagai "terancam" di bawah Akta Spesies Terancam A.S..

Rusa dipelihara oleh serigala, pumas, buaya Amerika, beruang, coyote, lynx, bobcats, wolverines, dan anjing liar. Eagles dan gagak boleh mengambil fajns. Walau bagaimanapun, ancaman terbesar datang dari kehilangan habitat, berlipat ganda, dan perlanggaran kenderaan bermotor.

Rusa Putih dan Manusia

Rusa menyebabkan kerosakan ekonomi kepada petani dan memberi ancaman kepada pengguna jalan raya. Mereka diburu untuk permainan dan sukan dan ditanam untuk daging, pelt, dan tanduk. Di beberapa tempat, undang-undang untuk melindungi rusa ekor putih sebagai haiwan kesayangan. Walaupun rusa tawanan adalah bijak dan penyayang, dolar boleh menjadi agresif dan boleh menyebabkan kecederaan serius.

Sumber

  • Bildstein, Keith L. "Kenapa Rusa Putih Terpasang Bendera Ekor mereka". Naturalist Amerika. 121 (5): 709-715, Mei, 1983. doi: 10.1086 / 284096
  • Fulbright, Timothy Edward dan J. Alfonso Ortega-S. Habitat rusa ekor putih: ekologi dan pengurusan di atas rangelands. Texas A & M University Press, 2006. ISBN 978-1-58544-499-1.
  • Gallina, S. dan Arevalo, H. Lopez. Odocoileus virginianus. Senarai Merah IUCN Spesies Terancam 2016: e.T42394A22162580. doi: 10.2305 / IUCN.UK.2016-2.RLTS.T42394A22162580.en
  • Post, Eric dan Nils Stenseth. "Fluktuasi Iklim Skala Besar dan Dinamik Penduduk Moose dan Rusa Putih-Tailed." Jurnal Ekologi Haiwan. 67 (4): 537-543, Julai, 1998. doi: 10.1046 / j.1365-2656.1998.00216.x


Tonton video itu: Penampakan kijang putih (Mac 2021).